Mitä tänään syötäisiin?

Asia, joka saa verenpaineeni joka kerta nousemaan, ja jonka vuoksi olen menettänyt hermoni varmasti kymmeniä kertoja on koirien (ja kissojen) vegaaniruokavalio. Kaikessa yksinkertaisuudessaan vastaus kysymykseen ”Sopiiko vegaaniruokavalio koiralleni/kissalleni?” on ei.

Miksi? Koska sekä koira, että kissa ovat lihansyöjiä. Sama kuin syöttäisi hevoselleen pelkkää eläinperäistä ravintoa, koska se sattuu olemaan trendikästä, lihansyöjän ruokkiminen vegaanisti on ihan yhtä järjetöntä ja typerää.

Ylemmässä uutisessa pieneläinsairauksien dosentti väittää, että koiran voi ruokkia kasvisruokavaliolla. Jälleen kerran tulee muistaa, että koira on lihansyöjä, ja että olkoon vaikka kuinka iso eläinlääkäriketju, niin harva eläinlääkäri tietää koirien tai kissojen ruokinnasta enempää kuin sen, mitä eläinruokafirmat kertovat.

Dosentti myös toteaa, että ”Kissa sen sijaan on fysiologisesti täysin lihansyöjä”, mutta jättää tyylikkäästi mainitsematta, että mitä koira sitten on. Sekasyöjäkö? Lihansyöjä? Kasvissyöjä? No, koira on lihansyöjä.

Alempi uutinen taas on ihan älytön, siinä ei ole mitään pointtia. Kunhan on kirjoitettu uutinen aiheesta, koska..? En tiedä. Lisäksi asiantuntijat ovat Vegaaniliiton ruokavastaava sekä Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen johtaja. Ja he tietävät ammattinsa puolesta koirien ruokavaliosta tarkalleen ottaen mitä? Eivät varmaan mitään.

Moni omistaja ostaa koiralleen/kissalleen kaupasta ruokaa, minkä kuvittelee olevan hyvää ja optimaalista. Koiralle Pedigreetä ja kissalle Whiskasia. Ei mietitä, mitä lemmikki oikeasti tarvitsee, tai ei oteta selvää lemmikin lajityypillisestä ruokavaliosta. Jos pussi sanoo, että sisältää kaiken, niin sitten se sisältää kaiken. Mikä harvoin pitää paikkaansa.

Tähän samaan ongelmaan olen törmännyt jyrsijä-, että kanipiireissä. Kuvitellaan, että jyrsijä tai kani pärjää pelkällä heinällä ja kaupan valmissekoituksilla, vaikka totuus on toinen. Kuvitellaan, etteivät jyrsijät tai kanit kestä tuoreruokaa, vaan se lihottaa ja sairastuttaa. Vähän samantyyppinen ajatusmalli, kuin että koirille tai kissoille ei saisi antaa raakaa lihaa, se ei sovellu ja sairastuttaa lemmikit.

Kuitenkin mielestäni oli mikä tahansa lemmikki kyseessä, ravitsemus on yksi tärkeimmistä asioista, josta tulisi ottaa selvää. Ei vain Googlettaa ”mitä koira/kissa/kani syö” ja klikata ensimmäistä linkkiä. Vaan lukea, lukea ja lukea faktatietoa aiheesta. Miten erottaa faktan ja fiktion? Lähteet. Teksti, jossa mainitaan lähteinä tieteellisiä tutkimuksia, on useimmiten luotettavampi lemmikkien ruokinnan suhteen, kuin eläinlääkäriaseman mainostekstit.

No mitä meillä sitten syödään?

Banditt sekä Usko syövät Royal Canin Endurance 4800:sta, Hertta taasen mussuttaa Planet Pet Active -säkin loppuun, jollaista toista ei tähän talouteen tule, koska se soveltuu vain Hertalle. Usko kaasuuntuu siitä ja näyttää ilmapallolta ja Bandittille ei edes uskallettu kokeilla mokomaa. Kaapissa odottaa Extravoima Rokkaa yksi säkki, joka on jo aiemmin todettu hyväksi nappulaksi. Miksi sitä ei enää ostettu, en muista.

Meillä koirien ruokinnassa kriteereinä ovat korkea proteiini- sekä rasvapitoisuus, että vitamiinien ja hivenaineiden riittävät määrät. Meille ajatusmallit ”mitä kalliimpaa, sen parempaa” sekä ”koiranruoka saa maksaa mitä vaan, kunhan se on hyvää” ovat täysin tuntemattomia. Meillä ei taloutta tuhota koiranruuan vuoksi, meidänkin täytyy syödä.

Meillä syötetään Endurancea koska se sopii koirille, koirien paino pysyy normaalina, ulosteet ovat normaaleja sekä se on halpaa. En tarkoita kyseisen nappulan normaalihintaa, vaan ostamme sitä aina tarjouksesta, jolloin kilohinnaksi tulee vajaa neljä euroa.

Rokka taas on toinen mikä soveltuu koirillemme. Bandittista en tiedä, se kun on syönyt aikaisemmin Endurancea. Mutta eiköhän Rokka sillekin sovellu.

Nappula on meidän koiriemme ruokavalion perusta, sen helppuden ja halpuuden vuoksi. Meillä syödään myös lihaa, luita, ruuantähteitä ja sitä sun tätä. Helpoin ja ideaalein ruokintaratkaisu olisi 50/50-ruokavalio, eli puolet nappulaa, puolet lihaa. Mutta koska meistä kumpikaan ei voi sietää niitä ärsyttäviä lihapötköjä, on lihan määrä vähentynyt. Pakastimen rajallisuudenkin vuoksi lihaa koirat saavat harvemmin, mutta eivät ne siihen kuole.

Lisinä Bandittilla menee Suppleaze Gold nivelvalmistetta 1-2 g päivässä, sekä jauhettua merilevää hammaskiven pehmittämiseen.

Kirjoittaja:

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s