Koirien lukumäärä – mikä on liikaa?

Tilaan Cesar Millanin uutiskirjettä, ja viimeisimmässä uutiskirjeessä oli artikkeli Pet limits: The more the merrier? missä kerrottiin, että Los Angelesin piirikunta sallii nykyään yksityiskodeissa pidettävän neljää koiraa, entisen kolmen sijaan. Ajatuksena on siis se, että kodittomien koirien lukumäärä vähenisi. Much Love Animal Rescuen mukaan kodittomia koiria on Los Angelesin piirikunnassa minä hyvänsä hetkenä 26 000 – 44 000. Olin vähän yllättynyt, sillä en tiennytkään, että tuollainen rajoitus on olemassa jossain päin maailmaa.

Suomessahan ei ole rajoituksia koirien lukumäärän suhteen. Laista löysin vain kohdan koskien kissojen pitoa, eli paljonko pinta-alaa yksi kissa tarvitsee. Toki Kennelliiton Kasvattajakurssin materiaalissa on pinta-alat koskien häkkejä sekä ulkotarhoja, mutta en ole varma mistä tiedot on otettu.

Tiedän ihmisiä, joilla on yksi koira, ja se on sopiva määrä. Tiedän ihmisiä, joilla on yli kymmenen ja jotka ovat myöntäneet, että se määrä on aivan liikaa, että eivät pysty huolehtimaan, rahat eivät riitä ja niin edelleen. Tiedä ihmisiä, joilla koiria on parisenkymmentä, ja kaikki ovat terveitä, sosiaalisia ja hyvinpidettyjä. Mistä päästäänkin omiin ajatuksiini.

Jos koirat ovat terveitä, tyytyväisiä, omistajalla/omistajilla on varaa ruokkia ja hoitaa koirat, niin silloin lukumäärä ei ole olennainen seikka. Valjakkokoiria voi olla hyvin se kaksikymmentä, mutta taasen paimenkoiria tai vaikkapa palveluskoirarotuja ei ehkä kannata olla sitä kahtakymmentä. Niiden aktivointi eroaa kuitenkin suuresti toisistaan.

Itse koen, että pikkukoirien omistajat ja varsinkin kasvattajat saavat paljon anteeksi koirien lukumäärässä. Jos kasvattajalla on parikymmentä pikkukoiraa, jotka kuseksivat pitkin koska ”pieni koira ei pysty pidättämään” ja rahaa menee tuhottomasti eikä olisi oikeastaan varaa pitää niitä pikkukoiria, niin ei se mitään. Ne ovat kuitenkin pieniä koiria. Tiedän kasvattajan, joka ei ehdi hoitaa kaikkia pikkukoiriaan, ei pysty ruokkimaan niitä, eikä oikeastaan edes muista kaikista koiristaan kaikkea. Mutta ei se mitään, pienet koirat eivät tarvitse aktiviteetteja, kunnollista ruokaa eikä niitä tarvitse käyttää ulkona.

Meidän koiramäärää on kauhisteltu. ”Ai niitä on niiiin monta?” Ja joka kerta, kun joku aloittaa valitusvirren meidän koiristamme ja niihin kuluvasta rahasta, totean vain ”Eivät taida olla sinun rahasi.” Äitini on esimerkiksi sellainen, että tuppaa valittamaan karvoista ja hiekasta ja rahasta. Vaikka ei ole hänen kotinsa, jossa on karvoja lattialla tai hiekkaa eteisessä.

Olen useasti todennut, että kolme koiraa ei ole vielä mitään, että on ihmisiä joilla on niitä paljon enemmän. Ja että meidän koiramäärä ei muille kuulu, sillä koirat ovat terveitä ja tyytyväisiä.

Koirien lukumäärä jakaa mielipiteitä, ja sen ymmärrän. Mutta koirien terveys ja tyytyväisyys tulevat etusijalla.

Written by Toivo-Anselmi

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: