Ovatko koirat jo liian kalliita?

Koiramme-lehden kesäkuun numerossa oli juttu Onko rotukoiran pentu jo liian kallis? jossa todettiin näin:

Jos ajatellaan jotain keskikokoista rotua, joka tekee seitsemän pentua kerralla, tuntuu 1500 euroa pennusta melko suurelta summalta. Toki kasvattajalle tulee pentueesta kuluja, mutta jos kaikki sujuu hyvin, ei menoja kymppitonnin edestä kerry, vaikka miten laskisi.

Joka on täysin totta, paitsi viimeinen virke, ainakin joidenkin kasvattajien kohdalla. Osa kasvattajista kykenee perustelemaan pennun jopa 2500 euron hinnan ja laskemaan, ettei hänelle jää voittoa vaikka pentuja syntyisi kuusi kappaletta (joka tekee 15 000 euroa). Miten nämä kasvattajat sen tekevät? Syöttävätkö he niin kallista ruokaa, ja panostavat pentuihin paljon, jolloin kuluja tulee enemmän kuin tavalliselle kasvattajalle?

Ei. Osa kasvattajista laskee pentueen kuluihin nartun ostohinnan, nartun rokotukset, nartun ruokinnan (myös kun narttu ei ole tiineenä tai imetä), astutusmaksut, nartun näyttely- ja harrastuskulut, nartun eläinlääkärikulut (tiineyteen ja astutukseen liittymättömät), keisarileikkauksen, pentuihin uponneen ajan ja niin edelleen. Lista on ihan hurjan pitkä, millä osa kasvattajista perustelee tähtitieteellisiä summiaan.

Mitä me laskemme pentueen kuluihin? Pentujen ruokinnan, sirutukset, madotukset, emän imetyksen aikaisen ruokinnan, pentupakkaukset ja niin edelleen. Kaikki kulut mitä pennuista aiheutuu suoraan. Mutta siitä huolimatta, vaikka kulut olisivat kuinka paljon (vaikkapa keisarileikkaus päivytysaikaan), emme maksata kaikkea pennunostajilla.

Mielestäni pentujen hinnasta saa jäädä rahaa käteen, siinä ei ole mitään pahaa, mutta kuinka paljon se käteen jäävä summa on, sen päättää kasvattaja itse. Keisarileikkaus on eräs niistä asioista, joita pennunostajilla mielestäni ei saa maksattaa, varsinkaan jos kasvattaa tietoisesti rotua, jossa keisarileikkauksen todennäköisyys on suuri. Tällaisia koirarotuja ovat mm. bostoninterrieri, ranskanbulldoggi ja englanninbulldoggi. (lähde) Miksikö? Yksinkertaisesti siksi, että keisarileikkaus kertoo, ettei narttu kykene synnyttämään luonnollisesti (pois lukien ne tilanteet, joissa keisarileikkaus ei johdu nartusta, esim. traumasta johtuva keisarileikkaus). Minun silmissäni koiran arvo laskee, ei nouse, keisarileikkauksen myötä. Koirien lisääntymisongelmien periytyvyyttä ei tiedetä, joten lisääntymisongelmista ei tule pennunostajia rokottaa. Mielestäni koiran on kyettävä lisääntymään normaalisti. Osa roduista ei tähän kykene, ja silti niiden hinnat ovat korkeat.

Mitä minä olen koirasta valmis maksamaan ja miten minä määrittelen koiran arvon?

Jos kyseessä on pentu, suurin summa mitä olen valmis maksamaan on 800-1000 euroa. Aikuisesta koirasta olen valmis maksamaan sen 2000 euroa. Tuolloin kuitenkin vaadin näyttöä siitä, että koira on sen kahdentuhannen euron arvoinen.

Koiran arvoon ja siihen, mitä olen valmis maksamaan, riippuu koiran iästä, terveydestä ja niin edelleen.

Koiran arvoon ja hintaan, jonka olen valmis maksamaan, vaikuttavat seikat:

 • tehdyt terveystutkimukset ja niiden tulokset joko nostavat tai laskevat arvoa
 • hyvät käyttötulokset (agility/valjakkourheilu/nose work/jälki jne.) nostavat arvoa
 • luonnetestin tulos joko nostaa tai laskee arvoa
 • koiran terveysongelmat laskevat arvoa
 • rodunomaisuus, jos kyseessä puhdasrotuinen, nostaa arvoa
Koiran ulkomuoto, eli esimerkiksi väri, ei vaikuta suuntaan eikä toiseen. Myöskään rodun harvinaisuus ei vaikuta.

Koirien hintataso Suomessa, ja ovatko koirat tosiaankin liian kalliita?


Omien havaintojeni mukaan se, kuinka paljon muut ovat valmiita koirasta maksamaan, riippuu koiran rodusta, sekä siitä mihin käyttötarkoitukseen koira tulee. Metsästyskoirat on yksi ryhmä, joilla on alhaisempi hintataso, kuin esimerkiksi pienillä seurakoirilla. Metsästäjät myöskin ovat valmiita maksamaan koirasta vähemmän, kuin ne ihmiset, jotka haluavat koiran pelkästään seuraksi ja lenkkikaveriksi.

Toisaalta ihmiset tuntuvat maksavan mielellään suuria summia pennuista, joiden vanhemmilla on meriittejä, esimerkiksi käyttötuloksia agilityssä, jos puhutaan bordercollieista tai vastaavista, suosituista agilityroduista.

Pohjanpystykorvien hintataso on tällä hetkellä korkeampi kuin vielä jokin aika sitten, lieneekö syy suosion kasvussa vai missä, sitä en tiedä. Pohjanpystykorvan pennun saa ostettua halvimmillaan 700 eurolla, ja kalleimmillaan pentu maksaa 1150 euroa.

Texas blue lacy -pennut maksavat Suomessa 1000-1500 euroa, Yhdysvalloissa tiedustelujeni mukaan 350-1000 dollaria, eli noin 290-830 euroa. Eli hinnat ovat, ainakin Suomessa, tavallisen rotukoiran tasoa. Yhdysvaltojen yleistä hintatasoa rotukoirien osalta en tiedä.

Alaskanhusky-pentujen hinnat liikkuvat 300-1000 euron paikkeilla, ainakin mitä olen itse myynti-ilmoituksia katsellut. Hinta riippuu vanhemmista ja siitä, miten hyvin pennun vanhemmat toimivat valjakossa sekä vanhempien kisaurasta. Näin olen ainakin itse käsittänyt asian.

Sekarotuisten koirien hinnat ovat kaikkea 0-2500 euron välillä. Joku antaa ilmaiseksi, toinen pyytää 2500 euroa, koska kyseessä on designkoira tai muuten vaan jollain tapaa ”erikoinen” koira, jolla hintaa yritetään perustella. Mitä pienempi koira, sen korkeampi hinta, tuntuu olevan aika todenmukainen yleistys. Pienet koirat usein maksavat enemmän, kuin vastaavasti keskikokoiset tai suuret koirat. Tästä hyvänä esimerkkinä on villakoirat, joiden hinta nousee sitä mukaa, kun koiran koko pienenee.

Hyvänä esimerkkinä kalliista pienestä koirarodusta on pomeranian, jonka pentuja myydään tälläkin hetkellä 1700-2500 euron hintaan.

Hinnat olen löytänyt Hankikoira.fi-sivustolta, Facebookista sekä muilta myyntikanavilta. Olen ottanut huomioon vain rekisteröidyt rotukoirat.

Vastaus kysymykseen, ovatko koirat tosiaankin liian kalliita, niin mielestäni ovat. Varsinkin pentujen hinnat tuntuvat jatkuvasti kipuavan ylemmäs ja ylemmäs. Koirien suosio on kasvussa ja kysyntää on enemmän kuin aiemmin, joka osaltaan selittää hintojen nousun. Jos kysyntää on paljon, hintoja voidaan nostaa, koska kiinnostuneiden joukossa on aina niitä ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan koirasta, oli hinta melkein mikä hyvänsä.

Pennuista ollaan aina valmiita maksamaan enemmän, kuin aikuisesta, vaikka pentu on vielä keskeneräinen ja mitään takuuta pennusta ei ole, varsinkin jos pentu ostetaan käyttöön. Vanhempien menestyksekäs kisaura ei takaa maailman huipulle pääsevää pentua.

Koirien hinnoittelussa ei ole yhtä oikeaa ratkaisua, vaan hinta riippuu hyvinkin paljon myyjän (oli kyseessä sitten kasvattaja tai tavallinen pulliainen) mielipiteistä, sekä (rotu)koirien yleisestä hintatasosta.

Kuinka paljon te olisitte valmiita maksamaan koirasta, ja miksi?
Onko joku tietty summa, jota ette missään tilanteessa koirasta maksaisi?

Written by Toivo-Anselmi

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

4 kommenttia

 1. Kyllä 1400€ on ihan maksimi mitä Koirasta voin maksaa, ja siinä kohtaa pitää olla jo tosi hyvä koira ja tosi hyvistä vanhemmista.
  Kallein koirani on pian vuoden ikään tuleva terrieri, joka maksoi 1200€ ja halvin koira jonka olen ostanut on pian 5v sekarotuinen koira joka maksoi 100€.

  Tykkää

 2. Hei,

  olet niin ihanan kirjoituksen laatinut! Tässä seurattu tätä osto- myyntitouhua ja ihmetellyt juuri tuota koirien kalleutta. Tehtailua ja bisnestä. Kyllä toki ymmärrän, että se onkin oma prosessinsa ja vaatii ihmiseltä sitoutumista ja lääkärikuluja, mutta kyllä nuo hinnat jo tähdissä on :(. Toinen asia on: suuri kilpailu! Kilpajuoksua tämä ehtiikö varaamaan pentua..hmm..niin tätäkö se elämä nykyaikana on? Kilpailua ja bisnestä maailmassa. Missä on luonnon arvot?
  Eläin ei ole tavara, se on ihana luonnon kaunis olento jonka arvo pitäisi mitata rakkaudella ja muulla kiintymyksellä, ei sillä ihmisen keksimällä rikkaudella. Tässäkin tuntuu pätevän ihmiskunnan laki: rikkaat voittavat, köyhät jäävät nuolemaan näppejään..
  Tässä lyhyesti minun ajatuksiani.
  Miila

  Tykkää

 3. Kiitos! 🙂

  Olen itsekin huomannut, että se joka ehtii ensin saa koiran, oli kyseessä aikuinen tai pentu. En ymmärrä, sillä tuollainen systeemi palvelee vain koiran myyjään, ei koiraa itseään eikä välttämättä ostajaakaan.

  Niinhän se usein on, ”köyhät” eivät rotukoiraa osta, vaan ”tyytyvät” sekarotuisiin. Ja myönnettäköön, olisi minullekin hiton kova paikka repiä jostain vaikka se 1200 euroa pentuun muutaman viikon varoitusajalla.

  Kiitos kommentistasi! 🙂 Hyviä ajatuksia sinulla.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: