Häkittäminen – osa ongelmaa, vai osa ratkaisua?

Häkittäminen on jakanut ja tulee varmaankin aina jakamaan mielipiteitä. Oma mielipiteeni on ettei tervettä koiraa tule häkittää ilman hyvää syytä. Osa murtumista ja leikkauksista vaatii toimenpiteiden jälkeistä häkittämistä, ettei koira rasita tai riko itseään, mutta täysin terveen koiran häkittäminen on julmaa sekä turhaa.

Eläinsuojeluasetus 22 §
Eläimen säilyttäminen sen pitopaikaksi soveltumattomassa tilassa
Kissaa tai koiraa taikka muuta eläintä saadaan pitää sen kuljetukseen tarkoitetussa laatikossa tai häkissä taikka muussa vastaavassa pienikokoisessa säilytystilassa vain, jos eläimen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaatii.

Tässä äskettäin kuulin taas helvetin typerän neuvon koiran eroahdistuksen hoitamiseen. Häkitys. Minulle on aivan turha tulla selittämään, että koira on häkissä työpäivien ajan, koska se tuhoaa paikkoja. Häkittäminen ei poista ongelmaa, se vain estää koiraa tuhoamasta. Ongelma on ja pysyy. Osa ihmisistä, jotka eivät koirien käytöksestä ymmärrä mitään kuvittelevat, että häkittäminen on ratkaisu käytösongelmiin. Häkittäminen on vain arjen helpotus koiranomistajalle. Kun koira häkitetään, sen liikkumista rajoitetaan, usein jopa niin rajusti ettei koira pysty edes seisomaan kunnolla, saati sitten makaamaan rennosti.

Eläinsuojelulaissa on säädetty koiran pitoon tarkoitetun häkin tai muun vastaavan tilan vähimmäiskoot, joita tuskin kukaan noudattaa. Yhdelle enintään 5 kilogrammaa painavalle koiralle tulisi tilaa olla 2 neliömetriä. Suurimman häkin, minkä nopealla vilkaisulla löysin, pinta-ala on 0,92 neliömetriä (L 78 cm x S 118 cm). Eli alle puolet vaaditusta 5 kilogrammaa painavan koiran kohdalla.

Otan Uskon esimerkkinä, sillä aika usein suunnilleen Uskon kokoisia koiria pidetään häkeissä. Häkin minimipinta-ala Uskon painoiselle koiralle (16 kg) on 2,5 neliömetriä. Häkin korkeuden tulisi olla 130 senttimetriä (eli koiran pituus rintalastasta hännänjuureen kerrottuna kahdella).

Häkin mittojen tulisi siis olla lain mukaan minimissään S 125 cm x L 200 cm x K 130 cm, jolloin pinta-ala on 2,5 neliömetriä.

Suurin häkki minkä löysin oli mitoiltaan S 78 cm x L 118 cm x K 84 cm, jolloin pinta-ala on 0,92 neliömetriä. Korkeudestakin puuttuu 46 cm.

Alimitoitetuissa häkeissä pidetään koiria työpäivien (8-12 tuntia) ajan. Osa pitää koiraa häkissä myös öisin. Eli pahimmillaan koira viettää 20 tuntia vuorokaudesta alimitoitetussa häkissä, vain koska omistaja on liian laiska kouluttamaan koiraansa ja pelkää rakkaan omaisuutensa puolesta.

Häkitys on yksinkertaisesti väärin, se vahingoittaa koiraa ja on vain ja ainoastaan omistajan mukavuudenhaluisuuden julma ilmentymä. Monet kasvattajat neuvovat häkittämään koiran yksinolo-ongelmien ilmetessä, mutta jälleen kerran, häkittäminen ei ratkaise ongelmaa.

Jos häkität, älä sysää vastuuta kasvattajalle jos kasvattaja on esittänyt häkittämisen ratkaisuna ongelmiin. Jokaisen koiranomistajan tulee olla selvillä sen hetkisestä eläinsuojelulaista, sen vaatimuksista, sekä koiran kouluttamisesta, käyttäytymistarpeista ja niin edelleen. Vastuu on vain ja ainoastaan omistajalla. Ei tuttavalla, joka suosittelee koiraa vahingoittavia ratkaisuja ongelmiin, jotka olisivat hoidettavissa kouluttamisella. Vastuu ei ole kasvattajalla, joka häkittää koiriaan. Vastuu ei ole koiralla, joka tuhoaa tylsistyneenä tai ahdistuneena tavaroita ja huonekaluja.

Jos perustelet häkittämistäsi sillä, että koiralle se on ”turvapaikka”, niin suosittelen tutustumaan koirien käyttäytymiseen ja eläinsuojelulakiin. Koiralle ei ole normaalia kyhjöttää häkissä tuntikausia päivittäin. Koira sopeutuu huonoihinkin oloihin, ja saattaa vaikuttaa tyytyväiseltä, sillä koira ei ymmärrä paremmasta. Koira ei kykene ajattelemaan, että olisi paremmat oltavat jos olisi enemmän tilaa. Koirat eivät yksinkertaisesti kykene niin monimutkaiseen ajatteluun.

Tietämättömyys on usein se syy, miksi koiria häkitetään ja kohdellaan huonosti. Ei tiedetä paremmasta, eikä tajuta edes etsiä tietoa. Ei oteta selvää koirien perustarpeista, eikä sen puoleen fyysisestä tai psyykkisestä aktivoinnista. Koiran omistaminen on kuitenkin koko koiran eliniän kestävää oppimista, tiedonhankintaa ja optimaalisen elämän tarjoamista koiralle. Jokainen meistä tekee ja on tehnyt virheitä koiransa kanssa. Täydellistä omistajaa ei ole olemassakaan, ja jos joku toisin väittää, on hän pahasti harhainen tai tarkoituksella valehtelee.

Sinä, juuri sinä, olet vastuussa koirasi terveydestä, hyvinvoinnista ja lain noudattamisesta. Olet vastuussa siitä, että koirasi voi hyvin, on tyytyväinen sekä sen käyttäytymistarpeet tyydytetään.

Written by Toivo-Anselmi

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

2 kommenttia

  1. Olin juuri hoitamassa koiria, jotka olivat sisällä pentu aitauksissa melkein koko ajan..
    Eikä sielä aitauksessa vesikupin lisäksi ollut kuin vanha lakana pehmusteena. Minä en yksinkertaisesti ymmärrä miksi, tuli olo että olivat kuin säilytyksessä seuraavia näyttelyitä varten.

    Tykkää

  2. Just. Tuollaisia osa ihmisistä on, ja varsinkin jos kyseessä on pienten rotujen kasvattaja, käyttäytyy kasvattaja usein noin. Sairasta touhua.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: