Kasvattaja vastaa kysymyksiinne – osa II

Millaisia ennakkoluuloja olet joutunut kasvattajana kohtaamaan?

  • tätä tehdään vain rahan takia
  • koirien terveys ei kiinnosta
  • sekarotuisia tehdään vain ulkonäön vuoksi
  • seropi-kasvattajana meitä ei kiinnosta millaisiin koteihin pennut menevät
  • sekarotuisten kasvattaminen = pentutehtailua

Ennakkoluuloja on kaikilla, enkä ole kokenut ongelmaksi ihmisten ennakkoluuloja. Pikemminkin on välillä ärsyttänyt, etteivät ihmiset ole valmiita ottamaan selvää ja keskustelemaan asioista. Toki tässä ei ole mitään ihmeellistä ja tällaiseen törmää myös muualla kuin koirapiireissä. Silti välillä ihmisten käytös turhauttaa, mutta sille ei voi mitään. Ennakkoluulojen kanssa on opittava elämään.

Ja voin sanoa, että pentujen kodit seulottiin melko tarkasti ja olemme hyvinkin tyytyväisiä pentujen ostajiin. Löysimme juuri sellaiset ostajat pennuille, kuin mistä haaveilimmekin. Vastuulliset ja aidosti kiinnostuneet.

Mitkä ovat kaikkein tärkeimmät pyrkimyksesi koiran kasvattajana?

Saattaa maailmaan täysipäisiä ja terveitä koiria, joista on omistajilleen iloa pitkäksi aikaa. Sellaisia koiria, joiden kanssa voit harrastaa, liikkua luonnossa ja touhuta kaikkea mahdollista. Koen myös tärkeäksi kertoa ihmisille sekarotuisten kasvatuksesta ja avata ihmisten silmiä sille, että sekarotuinen pentu ei aina ole harkitsemattomasti tehty ja pentutehtaasta alkunsa saanut. Pyrin siihen, että toimintamme on avointa ja myös ongelmista puhutaan suoraan ja rehellisesti.

Millaisena kasvattajana näet itsesi?

Uteliaana ja kokeilunhaluisena noviisina. En osaa avata tätä sen kummemmin.

Mitä kaikkien tulisi tietää koirien kasvatuksesta?

Se on kamalaa, älkää lähtekö siihen! Ei nyt ihan. Kasvattaminen on rankkaa, se on aikaavievää ja joskus turhauttavaakin touhua. Palkitsevaa ehdottomasti, mutta ei tätä täysijärkiset ihmiset tee, vaan läpeensä koirahullut, jotka ovat valmiita siihen että paidanhelmassa on pissaisia tassunjälkiä ja että pennut repivät verhotkin ikkunoista ja rahaa palaa satoja ja tuhansia euroja.

En pysynyt kärryillä siitä, miten paljon aikaa ja rahaa pentuihin kului, lopetin laskemisen jossain vaiheessa.

Miten lähipiirisi reagoi aikomukseesi ryhtyä kasvattajaksi?

Äitini pyöritteli silmiään, eikä ymmärtänyt että miksi. Oikeastaan negatiivista kommenttia ei ihmeemmin ole tullut, pääsääntöisesti ihmettelyä siitä miten ihmeessä pentujen kanssa jaksaa. Ei kai tätä koirahulluutta enää kukaan ymmärrä tai jaksa kyseenalaistaa.

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeimpiä kasvatuksessa?

Avoimuus ja rehellisyys. Meidän kasvatuksemme on täysin läpinäkyvää, emme salaile pentujen vanhempien tietoja, emmekä jätä kertomatta myöskään niistä negatiivisista asioista.

Onko kasvattajan arki mennyt odotuksiesi mukaisesti?

On ja ei. Olin valmistautunut pahimpaan, eli siihen että pennut syövät itsensä seinistä läpi ja terrorisoivat kaikkia. Mutta onneksi niin ei käynyt. Kuitenkin tavallaan se työn määrä mikä pennuissa on yllätti. Miten ne ehtivätkin niin moneen paikkaan niin nopeasti!? Mutta on pentujen kasvattaminen palkitsevaakin, varsinkin kun näkee sen, miten oma viitseliäisyys näkyy pennuissa.

Millaisena kasvattajana näet itsesi 10v kuluttua?

Vaikea kysymys. Erilaisena kuin nyt, kokeneempana ainakin. On mahdoton sanoa, mikä tilanne on 10 vuoden päästä mutta kasvattamista ei ole tarkoitus kyllä lopettaa eli koirahullu mikä koirahullu kasvattaja silloinkin.

Millä odotuksilla lähdit blogia tekemään?

Odotin ettei tätä hirveästi lueta ja että blogi on ehkä enemmän itseäni sekä pennuista kiinnostuneita varten. Ja, no blogin ei pitänyt alunperin olla näin kasvatuskeskeinen, mutta kappas! Sellainen siitä tulikin. Tokihan siihen vaikuttaa A-pentueen syntyminen, pentujen kasvaminen ja niin edelleen.

Blogi osoittautui kyllä näppäräksi välineeksi pennunostajia seuloessa, ja lukijamäärät on kyllä yllättäneet positiivisesti. Kuukaudessa on keskimäärin 1500-2000 käyntikertaa tässä blogissa. En ole ihan varma mistä nämä kaikki ihmiset tulevat, mutta mukavaa on että blogia luetaan.

Mistä olit keksinyt nimen Pohjolan hurtat?

Pohjola on Kalevalasta, ja hurtta on vanha suomalainen nimitys koiralle. Hurtta-nimeä käytetään myös Kalevalassa, eli melko suomalainen nimi kaikenkaikkiaan kyseessä. Ehkä oma rakkaus mytologioita ja varsinkin Skandinaviaa kohtaan sai aikaan tälle blogille nimen.

Written by Toivo-Anselmi

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: