Vehkeet valtiolle? Entä jos ei?

Koirien sterilisaatio on aihe joka herättää keskustelua jokaisessa koiraryhmässä. Ihan sama kuinka monesti aiheesta on keskusteltu, aiheeseen liittyvät aloitukset keräävät runsaasti kommentteja puolesta ja vastaan. Tai tämä on ainakin minun kokemukseni aiheesta.

En sterilisoi koiria ilman hyvää syytä. Ensinnäkin, en halua tuottaa koirille turhaa kipua. Toiseksi, sukupuolihormonit ovat tärkeitä koiran hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Sukupuolihormonit eli androgeenit ja estrogeenit eivät vaikuta vain ja ainoastaan seksuaalisuuteen ja lisääntymiskäyttäytymiseen, vaan muun muassa luustoon, lihaksistoon, sydämeen ja verisuoniin. Kolmanneksi, tutkimukset osoittavat, että sterilisaatiolla on myös huonot puolensa.

Koirien sterilisaatioissa on kyse kahdesta asiasta, mielipiteistä ja faktasta. Jossain tapauksissa sterilisaatio on koiran kannalta paras ratkaisu, mutta tässä blogipostauskessa keskityn vain ja ainoastaan terveiden koirien sterilisaatioon.

Kuten millä tahansa tieteenalalla, myös koiria tutkitaan jatkuvasti ja uutta tietoa tulee ilmi uusien tutkimusten myötä niin genetiikasta, kuin käyttäytymisestäkin. Sen takia harrastajien ja kasvattajien olisi syytä pysyä kartalla siitä, missä mennään ja tutustua uusimpaan tutkimustietoon samalla säilyttäen kriittisyyden ja maalaisjärjen toiminnassaan.

Sterilisaation syyt

Meillä Suomessa tavallisin syy kastraatiolle on uroksen ei-toivottu urosmainen käyttäytyminen eli toisille uroksille uhittelu ja virtsalla merkkaaminen, sekä narttujen kiima-aikoihin ajoittuvat muut käytösongelmat, kuten karkaileminen, ääntely, alakuloisuus, syömättömyys ja astumiskäyttäytyminen.

Hankikoira.fi

Eli Suomessa sterilisoidaan uroksia, koska uroksille tyypillinen käyttäytyminen on ihmisten mielestä ei-toivottua. Uroskoirat merkkailevat ja se on täysin luonnollista käyttäytymistä. Haldir ja Boromir ovat nyt hieman reilun vuoden ikäisiä ja urosmainen käytös on ollut osa arkipäivää jo yli viisi kuukautta. Molemmat nostavat jalkaa, merkkailevat, haistelevat (ja maistelevat) narttujen virtsaa ulkona. Välillä myös koittavat astua narttuja ja leikattuja uroksia. En ole koskaan kokenut uroksien enkä narttujen sukupuolityypillistä käytöstä ongelmaksi tai vaikeaksi asiaksi.

Myöskin narttujen sterilisaatioiden syynä ovat narttukoirille tyypillinen käyttäytyminen, joka jostain syystä on ihmisten mielestä ei-toivottua. Mielestäni on typerää leimata narttujen lisääntymiskäyttäytymistä käytösongelmaksi. Koiran normaali käytös ei ole koskaan käytösongelma. On ihmisen vastuulla huolehtia, ettei koira karkaa, oli koira kiimassa tai ei.

Myös valeraskaus on syynä narttujen sterilisaatioon. Osaksi varmasti sen vuoksi, että monesti ihmiset näkevät kiimaa seuraavan valeraskauden ongelmana. Osa yhä luulee, että valeraskaus on narttujen sairaus tai jokin asia jonka ei kuuluisi tapahtua. Vaikka todellisuudessa joka ikistä kiimaa seuraa valeraskaus. Valeraskauden hormonitoiminta narttukoiralla on samanlaista kuin jos narttu olisi tullut kantavaksi kiimasta: keho valmistautuu pentuihin vaikkei niitä olekaan tulossa. Kyse on normaalista hormonitoiminnasta, jonka syy löytyy koiran evoluutiosta: koira polveutuu harmaasudesta ja susilaumoissa on ollut koko lauman eduksi, jos imettäviä narttuja on useampi kuin yksi.

Jopa osa kasvattajista luulee, että valeraskaus on sairaus. Mikä on hälyttävää ja herättää kysymyksen, että eivätkö kasvattajat oikeasti ole perillä koirien fysiologista edes lisääntymisen osalta?

Hyödyt vs. haitat

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sterilisaation haittoja ovat muun muassa leikkauskomplikaatiot, osteosarkooman lisääntynyt riski, kilpirauhasen vajaatoiminnan lisääntynyt riski, virtsankarkailu, ortopedisten ongelmien lisääntynyt riski, rokotereaktioiden suurentunut riski. Sterilisaatio myös lisää käytösongelmia.

james sarpell

(James Serpell Suomessa) Katariina Mäki: Oikein rakennettu kyselytutkimus antaa käyttökelpoista tietoa koirien käyttäytymisestä

Suurimmat hyödyt mielestäni koskettavat uroksien kohdalla kivessyövän mahdollisuuden poistumista sterilisaation myötä, sekä narttujen kohtutulehduksen mahdollisuuden poistumista. Hyötyjen listaan voidaan lisätä myös narttujen pienentynyt pahanlaatuisten nisäkasvainten riski, jos narttu steriloidaan alle 2,5 vuotiaana. Nämä riskit ovat jo muutenkin melko pieniä, joten sterilisaatiota ei voi omasta mielestäni perustella näillä riskeillä.

Entäs sitten sekalaumat?

Minulla on kokemusta sekalaumoista, kokoonpanona on ollut muun muuassa uros + kaksi narttua, kaikki leikkaamattomia. Ainoa enemmän työtä vaativa tilanne on narttukoiran kiima, mutta sekään ei ole ylitsepääsemättömän hankalaa. Koirien erottaminen ei ole suuri haaste, varsinkin jos on tarpeeksi tilaa kaikkien erottamiseen. Toinen vaihtoehto on se, että laittaa kiimassa olevan osapuolen hoitoon sellaiseen paikkaan missä narttua ei voida astua vahingossa.

Sekalaumat eivät sovi kaikille, mutta mielestäni koiran steriloiminen vain sekalauman ja oman elämän helpottamiseksi ei ole hyvä syy. Sekalaumaa ei ole pakko pitää, voi pitää pelkkiä narttuja tai pelkkiä uroksia.

Johtopäätökset ja mitä mieltä minä olen

Olin ennen sitä mieltä, että koirien sterilisaatio on järkevää ja esimerkiksi nartut joilla ei ole jalostuskäyttöä tulisi steriloida, jotta vältyttäisiin mahdollisilta ongelmilta, eritoten kohtutulehdukselta.

Paneuduin kuitenkin asiaan tarkemmin ja nykyään olen sterilisaatiokriittinen. Olen sitä mieltä ettei koiraa tulisi turhaan steriloida. Tutkimukset osoittavat, että koirien sterilisaatiosta on myös haittaa. Ainakin minun silmissäni terveen koiran kohdalla vaakakupissa painavat enemmän haitat kuin hyödyt. Sterilisaatiolla saavutettavat hyödyt liittyvät enemmän omistajan omaan mukavuudenhaluun kuin oikeisiin, koiraa koskettaviin syihin.

18195104_1511227115595917_4290885859766101695_n

Viime vuoden keväällä Reviiri mainosti ylläolevalla mainoksella keskenkasvuisten koirien sterilisaatiota. Kommentteja lukiessa huomaa, ettei eläinlääkäreillä ole välttämättä ajankohtaista tietoa siitä, miten sterilisaatio vaikuttaa koirien käyttäytymiseen, erityisesti koira-aggressioon. Pehmeän uroksen kanssa olisin erityisen tarkka, sillä kun kivekset viedään pehmeältä urokselta, saattaa siitä tulla arka, epävarma ja koira-aggressio saattaa lisääntyä. Ja koirasta saattaa tulla kaikin puolin hankalampi.

Sterilisaatio ei ole missään tilanteessa ratkaisu käytösongelmiin. Vain koiran elinolojen parantaminen ja kouluttaminen, sekä koiran arkirytmin tarkistaminen ovat hyviä ratkaisuja. Toisille koirille haukkuva nuori uros ei korjaannu sillä, ettei koiralla yhtäkkiä ole kiveksiä.

Mielestäni olisi tärkeää, ettei Suomessa alettaisi valua Yhdysvaltojen malliin koirien rutiininomaisen sterilisaation osalta. On kuitenkin otettava huomioon, että Yhdysvalloissa kodittomat koirat ovat oikeasti iso ongelma. Samalla tavalla kuin vapaana liikkuvat kissat Suomessa. Joten keskustelussa koirien sterilisaatiossa valtioita ei saisi verrata toisiinsa.

Loppusanat

Kuten alussa mainitsin, kaikki ne faktat, joilla perustelen oman sterilisaatiokriittisyyteni, liittyvät vain ja ainoastaan terveisiin koiriin. Koiran sterilisaatio on jossain tapauksissa sellainen asia, joka helpottaa koiran itsensä elämää. En pidä ketään koiraansa steriloivaa huonompana omistajana, mutta mukavuussyistä steriloiminen ei mielestäni ole hyväksyttävää.

Lähteet:

Gonadal Sex Steroids: Production, Action and Interactions in Mammals

Koiran sterilisaatio – hyödyksi vai haitaksi? (Katariina Mäki)

Long-Term Health Risks and Benefits Associated with Spay / Neuter in Dogs

Dog neutering

omat muistiinpanot

Kirjoittaja:

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

One thought on “Vehkeet valtiolle? Entä jos ei?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s