Sairaan kaunis koira

8 §
Eläinjalostus ja geenitekniikka

Eläinjalostuksessa on otettava huomioon eläinsuojelulliset näkökohdat sekä eläinten terveys.

Sellainen eläinjalostus tai jalostusmenetelmien käyttäminen, josta voi aiheutua eläimelle kärsimystä taikka merkittävää haittaa eläimen terveydelle tai hyvinvoinnille, on kielletty.

Eläinsuojelulaki

SEYn tavoitteet: Eläinjalostus

Areenassa on tällä hetkellä katsottavana Docstop: Sairaan kaunis koira, jonka minä katsoin ilmestymispäivänä aamuvarhaisella. Jokainen joka on minun kanssani puhunut kasvotusten rotukoirien nykytilasta tietää, miten voimakkaita tunteita asia minussa herättää. Käyn alussa läpi avainkohdat kyseisestä dokumentista. Sen jäkeen puran omia ajatuksiani ja mielipiteitäni.

Tilannetta voidaan parantaa, ottamalla ulkomuodon sijasta jalostuskriteeriksi terveys.

– Juha Kallio

Juha Kallion vastaanotolla kävi entinen suursnautserikasvattaja, joka lopetti kasvatuksen koska hänen linjoissaan oli muun muassa autoimmuunisairauksia. Hänen mukaansa ihmiset eivät myönnä ongelmia, eikä hän halunnut katsoa rodun tuhoa loppuun asti.

Tällä hetkellä vaarana että syntyy koiranpentuja, joissa käytännössä tehdään kaikki ohjeiden mukaan, noudatetaan Kennelliiton ohjeita ja rekisteröintisäännöksiä. Pennut eivät silti täytä hyvinvointilakia. Jos eläinsuojelulakia olisi noudatettu kaikki nämä vuodet, meillä ei olisi tätä tilannetta.

Rotumääritelmät ohjaavat jalostusta. Suomessa noudatetaan FCI:n rotumääritelmiä tarkasti. Ellei rotumääritelmää saada muutettua hyvinvointilain mukaan, tilanteelle ei voida mitään.

– Juha Kallio

Hengittäminen on perusoikeus. Miten on mahdollista, että me sallitaan tällainen koiranjalostus, joka tuottaa eläimiä, joka jo rotumääritelmällisesti aiheuttaa koiralle kärsimystä?

– Anu Lappalainen

Anu Lappalainen mainitsi, että Helsingin Yliopistolla oli tehty tutkimus jossa oli osallisena 28 englanninbulldoggia. Niistä tutkittiin luustot, iho, kävelytestit, liikkumiset. Tutkituista koirista 60% oli E-lonkkaisia. Ja kaiken kaikkiaan tutkituista koirista 2-3 oli jalostuskelpoisia. Mielestäni Lappalainen sanoitti ongelman hyvin, hän kysyi, miten voidaan jalostaa ja lisätä koiria joilla on luustovikoja jotka ihmisillä tarkoittaisi vakavaa sairautta? Kun taas koirilla ne ovat vain rotuominaisuuksia.

Anu Lappalainen kertoi myös, että mäyräkoirahalvaus on mäyräkoirien pahin vitsaus. Röntgenkuvaamalla ja valitsemalla jalostukseen koiria joilla ei ole kalkkeutuneita välilevyjä, olisi mahdollista vähentää sairautta. Mutta tässäkin ongelmana ovat kasvattajat ja omistajat, sillä Lappalaisen mukaan selkien kuvaaminen ei ole saavuttanut suosiota.

Erikoista, että monet rotujen harrastajat ja rotujärjestöt ja Kennelliitto sanoo, että nää meidän rotukoirat on hyviä. Kennelliiton rekisteröimät koirat hyviä, halpatuontikoirat ei. Miten voivat sanoa niin, jos rekisteröityjä koiria ei tutkita?

– Anu Lappalainen

Lappalaisen oma koira reilu viisivuotias cavalier Tuittu, jolla on iso syrinx selkäytimessä, chiari, PSOM, sivuääni, movement disorder, rähmivät silmät, 2. asteen patellaluksaatio ja pieni napatyrä.

Lappalainen kertoo, että syringomyelia aiheuttaa kipuoireita. Kaikilla cavaliereilla on chiari, pikkuaivot eivät mahdu kallon sisälle vaan painuvat selkäydinkanavan puolelle. Cavalier ei ole kuitenkaan ainoa rotu. Myös chihuahuat sekä griffonit kärsivät chiarista. Lappalaisen mukaan varmasti löytyisi muitakin rotuja joilla on syringomyelia.

Mitä ajatuksia dokumentti minussa herätti?

Kysyin useaan otteeseen itseltäni, miksi? Miksi joku ostaa sellaisen rodun edustajan, jonka tietää olevan sairas? Miksi joku on valmis antamaan koiransa kärsiä, jotta voi omistaa ”söpön” koiran?

En julkaissut tätä blogitekstiä heti dokumentin ilmestymisen jälkeen, olin niin turhautunut ja surullinen. Joidenkin koirarotujen nykytilanne on surkea, ja vaikka vastuu on pääosin FCI:llä ja Kennelliitolla, korupuheet eivät paranna minkään rodun tilannetta. Tätä ongelmaa pitäisi ottaa niskasta kiinni, tehdä JTO niille roduille, joilla sitä ei ole, vaatia terveystutkimuksia sairailta roduilta.

Koska yksikään, joka oikeasti koiristaan välittää, ei sulje silmiään niiden kivulta ja vaikeuksilta. Hengittäminen on perusoikeus. Se ei kaikkien koirien kohdalla täyty.

En kasvata rotukoiria, koska en halua tukea rotukoirien kasvatusta, en ainakaan sen nykytilassa. Kasvatuksessa painotetaan liikaa ulkonäköä, jolloin terveys ja luonne jäävät väkisin toiseksi. On helppoa jalostaa kauniita koiria ja sulkea silmät sen sijaan, että oltaisiin rehellisiä koirien ongelmista. Niin terveyden kuin luonteen ja hermorakenteenkin saralla.

Jokaisessa koirassa on virheitä, yksikään koira ei ole täydellinen. Kasvatuksessa kuitenkin tasapainoillaan monen muuttuvan tekijän kanssa, eikä niistä yhtäkään saisi jättää huomiotta. Eikä yhdessäkään rodussa saisi keskittyä liioiteltujen piirteiden korostamiseen koiran terveyden kustannuksella.

En myöskään kykene hyväksymään sitä, että osaa roduista keinosiemennetään paljon, koska urokset eivät pysty astumaan rakenteensa vuoksi narttuja. Sen lisäksi narttujen sektiot ovat arkipäivää osassa roduista, sillä nartut ovat kykenemättömiä synnyttämään.

Mikä rotujen terveydentila on?

OFAn (Orthopedic Foundation of Animals) mukaan englanninbulldogeilla, sekä mopseilla on huonoimmat lonkat, tutkituista koirista 70%:lla on jonkinasteinen lonkkadysplasia. Kyynärdysplasiaa esiintyi chow chowilla 48,4%:lla tutkituista, sekä mopseilla 41,4%:lla. Englanninbulldogeilla vastaava luku oli 35,8%.

Jos joku ei tiedä, minkä takia käytän OFAa, on syy yksinkertainen. Vuosien 2010-2017 välillä Suomessa rekisteröitiin Kennelliitoon 1752 englanninbulldoggia. Näistä miltei kahdestatuhannesta koirasta on lonkkien osalta tutkittu 5% eli 90 koiraa. OFAlla on 928 tutkittua englanninbulldoggia.

Vastaavasta noista 1752 koirasta kyynärnivelet on tutkittu 6%:lla koirista, eli 96 koiraa on tutkittu. OFAlla vastaava luku on 438.

Joidenkin rotujen terveystilanne on pelkästään jo lonkkien ja kyynärien osalta huono. Puhumattakaan esimerkiksi hengitysvaikeuksista ja muista sairauksista (atopia, muut ihosairaudet, kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminta) joista ei pidetä ainakaan Suomessa kirjaa.

Vaikka Kennelliitto yrittää olla koiraviranomainen ja hallita kaikkia koiraharrastuksia ja koirien kasvatusta, ei kyseisellä liitolla ole kuitenkaan koirien terveys ainakaan tärkeintä. Raha tuntuu määräävän paljolti mitä tehdään, mutta se taitaakin olla kokonaan jo toinen asia.

Rotukoirien terveyttä ja jalostusta voisin ruotia ihan toisessa blogitekstissä, sillä sen ruotimiseen ei juuri nyt aikani ja jaksamiseni riitä.

Kirjoittaja:

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s