”Onko ihmisrakas Kukka ongelma vai ratkaisu?” HS 10.1.2019

Helsingin sanomien artikkelissa ”Onko ihmisrakas Kukka ongelma vai ratkaisu? Ihminen kehittää yhä uusia koirarotuja, mutta monen mielestä vanhojen rotujen risteyttäminen on riski” kerrotaan labradoodeleista, labradorinnoutajan ja villakoiran (ja muutaman muun) rodun risteytyksistä, sekä yleisesti roturisteytyksistä. Juttuun on haastateltu myös Katariina Mäkeä, joka on Suomen Kennelliiton jalostusasiantuntija.

Maailmalla on risteytetty australianlabradoodlejen tapaan monia rotuja. Etenkin pieniä rotuja on risteytetty keskenään niiden suuren kysynnän vuoksi.

Mäen mukaan maailmalla rotujen risteytyksiin liittyy myös paljon lieveilmiöitä. Joskus risteytyksillä yritetään saada aikaan erikoisuuksia ja äärimmäisyyksiä.

HS.fi

Juurikin lieveilmiöiden vuoksi olen epäluuloinen joitakin roturisteytysten/sekarotuisten kasvattajia kohtaan. Suurimpana ongelmana näen pennunostajien häpeämättömän sumutuksen, erityisesti kaikkien sekoitusten kohdalla, joihin on lisätty villakoiraa. Pennunostajille väitetään, että koira on allergiavapaa, vaikkei sellaista koiraa ole olemassakaan. Sen lisäksi pennuista veloitetaan myös Suomessa järkyttäviä summia. Olen nähnyt kasvattajien pyytävän jopa 3500€ labradoodlesta. Se on todella järkyttävä summa sekarotuisesta koirasta.

Minulla ei ole mitään sekarotuisia tai roturisteytyksiä vastaan, päin vastoin, mielestäni on hienoa että yhä useampi valitsee vaihtoehtoisen tavan kasvattaa. Olen samaa mieltä Mäen kanssa siitä, että olisi hyvä, jos useammassa rodussa olisi rotuunottoja. Näin saataisiin geenipoolia suuremmaksi. En tuomitse roturisteytyksien kasvattajia, mutta tuomitsen ”kasvattajien” toimet, kun pentuja tehdään rahan vuoksi, koirien hyvinvoinnista välittämättä. Tehdään milloin minkäkinlaisia sekoituksia, sen mukaan mikä sattuu olemaan suosittua sillä hetkellä.

Artikkelissa on myös yksi mielenkiintoinen väite. ”Australianlabradoodlessa on eniten villakoiraa. Villakoira on älykäs, ja sillä on vähemmän allergisoiva turkki.” lukee erään kuvan kuvatekstissä. Erikoinen väite, sillä yhdenkään eläimen karvat eivät itsessään ei aiheuta allergiaa. Vaan esimerkiksi hilse ja sylki. Kuten jo aiemmin mainitsin, osa mainostaa labradoodleja allergiavapaina, ja usein sitä perustellaan sillä, ettei villakoirista lähde karvaa, joka allergisoisi.

Allergeenitonta koiraa tai kissaa ei ole, mutta eri rotujen välillä on eroavaisuuksia. Merkittävimmät erot allergeenituotannossa ovat eläinyksilöiden välisiä, sillä allergiaoireiden aiheuttajana ovat eläimen hilse ja eritteet.

Allergia.fi

On selvää, että koirien kasvatus on murroksessa. Yhä uusia rotuja luodaan jatkuvasti. Osa niistä ikävä kyllä koirien kustannuksella. Aina kun yhdistetään kahta koiraa keskenään, etenkin kahta erilaista rotua, on osattava ottaa huomioon koirien alkuperäinen käyttötarkoitus, luonne, rakenne, koko… Olen nähnyt liian usein huonoja risteytyksiä, joista on saatu aikaan ongelmallisia koiria. Esimerkiksi terävän, suojeluviettisen malinoisin yhdistäminen huonon hermorakenteen omaavaan skotlanninpaimenkoiraan on huono idea. Siperianhuskyt ovat todella suosittuja, ja moni tuntuu kuvittelevan, että jos yhdistää siperianhuskyyn ”seurakoiraa” eli mitä tahansa pientä koiraa, on tuloksena pieni, söpö ”husky” joka ei vaadi paljoa liikuntaa.

Tietyt rotuyhdistelmät tietävät helppoa rahaa ”kasvattajalle” tai pentutehtailijalle. Vanhempien luonteilla ei ole väliä, kun pennunostajat ovat liikkeellä vaaleanpunaiset lasit silmillään. Söpö pentu houkuttaa ja yhdistelmälle annettu erikoinen nimi saa ihmiset latomaan tiskiin suuria summia. Labradoodle, pomsky, puggle, cavapom, cavapoo…

Silloin kun etsimme A-pentueelle koteja, moni pentua haluava ei todellakaan ollut ottanut selvää siitä, mitä rotuja pennuissa on taustalla. Moni kuvitteli pentujen sopivan hyvin vahtikoiriksi. Osa ei ymmärtänyt, että kyseessä on kaksi energistä rotua, ja korttelin kiertäminen kahdesti päivässä ei vaan ole tarpeeksi. Ei sillä, ei se ole tarpeeksi millekään koiralle.

Ja vastaus Hesarin esittämään kysymykseen, kyllä, ratkaisu. Roturisteytykset, rotuunotot ja sekarotuisten kasvattaminen ovat ratkaisu puhdasrotuisten koirien jalostuksellisiin ongelmiin.

Kirjoittaja:

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s