Kauhean kamala kuonokoppa

Ostin uudet kuonokopat Boromirille ja Haldirille vanhojen jäätyä turhan pieniksi. Päädyin ottamaan pienen riskin ja tilasin molemmille greyhoundien kennelkopat. Ja se osoittautuikin hyväksi vaihtoehdoksi. Kennelkoppa on reilun kokoinen, ei purista, on kevyt käyttää ja pysyy hyvin päässä eikä nouse silmille. Koirat pystyvät läähättämään ja juomaan niiden kanssa normaalisti.

Miksi kuonokoppa & missä tilanteissa?

Meillä ei käytetä kuonokoppaa missään nimessä normaalien hoitotoimenpiteiden aikana, laitan kuonokopan Boromirille ja Haldirille vain kun juoksevat vapaana, joko metsässä tai koirapuistossa. Tämä johtuu siitä, että meille se on halpa vakuutus. Boromir ja Haldir ovat molemmat nopeasti kuumuvia koiria, jotka saattavat vapaana juostessaan törmäillä toisiinsa ja tästä tulee puolin ja toisin sanomista. Tappelua ei synny, kun molemmilla on kopat päässä. Muutaman sekunnin ärinän jälkeen matka jatkuu, turhia näykkimättä ja tappelematta. Nuorten urosten yhteenotot ovat melko yleisiä, enkä näe syytä rajoittaa vapaana juoksemista yhdessä sen vuoksi. Kuitenkin 99% ajasta nahistelua tai ärinää puolin ja toisin ei ole.

Haluan korostaa, että tappeluita syntyy harvoin. Haldir ja Boromir ovat ottaneet yhteen kunnolla kolme kertaa elämänsä aikana. Kahdesti tappelu johtui Boromirin kipeästä jalasta ja ymmärrettävästi lyhyestä pinnasta sen vuoksi. Haldir ei reagoinut varoituksiin, joten tuloksena oli tappelu. Kolmannella kerralla syy oli minun. Koirat juoksivat vapaana metsässä haastavassa maastossa umpihangessa ja Haldir tönäisi Boromirin tieltään kun kilpailivat siitä, kumpi ehtii ensimmäisenä luokseni hakemaan palkkaa. Tein virhearvion ja pojat ottivat yhteen. Kuumuneet koirat ja taistelu resursseista, asia johon olisin voinut puuttua aikaisemmin.

Kuonokopan käyttö

Kuonokoppa nähdään usein välineenä, jolla estetään koiraa puremasta ihmistä hoitotoimenpiteiden aikana, aggressiivisen koiran merkkinä tai osoituksena siitä, ettei koiraa ole koulutettu kunnolla tai koira on arvaamaton.

Kuonokopalla on turhaan huono maine ja sitä pidetään usein myös epämukavana välineenä. Oikeankokoinen, kevyestä materiaalista valmistettu koppa ei ole koiralle ongelma. Koira kuin koira on helppo totuttaa kuonokopan käyttöön ja ainakin Haldir ja Boromir tottuivat kuonokoppiinsa nopeasti. Vinttikoirapuolella kuonokopan käyttö on rutiinia, niitä pidetään niin ratajuoksussa, maastojuoksussa kuin vapaana juoksutettaessakin.

Kuonokoppaa tulisi mielestäni käyttää aina koirapuistoissa, jotta vältyttäisiin mahdollisilta tappeluiden aiheuttamilta vammoilta ja kuolemilta. Liian usein olen nähnyt tappeluita koirapuistoissa, eivätkä ne aina todellakaan ole olleet tasaväkisiä. Vaikka koirapuistot on ainakin täällä päin jaettu kahtia, niin silti ihmiset tunkevat pienien koiriensa kanssa isojen puolelle.

Sopivan kokoinen kennelkoppa.

Haldirilla on Kepeä Taival -nettikaupasta ostettu greyhoundien kennelkoppa päällä ja se on sopivan kokoinen. Kuonokoppa ei saa painaa kuonoa mistään suunnasta ja koiran tulee pystyä läähättämään ja avaamaan suunsa normaalisti. (Haldirin leuan alla näkyy kennelkopan leukaremmi, jonka olen poistanut ja korvannut sen pidemmällä remmillä jonka avulla kopan saa kiinni pantaan)

Kuonokopan vääränlainen käyttö

Välillä näkee että yksinolo-ongelmiin, erityisesti tavaroiden tai asunnon tuhoamiseen, tarjotaan ratkaisuksi kuonokoppaa. Kuonokoppa saattaa estää koiraa nielemästä vaarallisia asioita, mutta kuonokoppa ei kuitenkaan ole ratkaisu mihinkään käytösongelmaan. Kuten meille, kuonokoppa on halpa tapaturmavakuutus. Se on kuitenkin myös koulutusväline, mutta siitä huolimatta sen käyttöä koulutuksen yhteydessä tulisi punnita tarkoin. Positiivisin menetelmin saa parempia ja pysyvämpiä tuloksia, esimerkiksi pelkoaggressiivisen koiran kanssa.

Napakan kokoista kuonokoppaa suositellaan myös välillä kotona yksin haukkuvan koiran haukkumisen hillitsemiseen tai lopettamiseen. Tätä ei tulisi tehdä, kuten jo aiemmin sanoin, kuonokopan kanssa tulisi pystyä läähättämään ja juomaan.

Sen sijaan kuonokopan käyttäminen esimerkiksi lenkkeillessä koira-aggressiivisen koiran kanssa ei ole paha asia, se on asia joka turvaa muiden ihmisten ja koirien turvallisuuden. Kirjoitinkin lokakuussa blogitekstin Pidä helvetti se koirasi kytkettynä!, kun irtokoira puri minua, Haldiria ja Boromiria. Jos omistaja olisi pitänyt koiransa kytkettynä, tai pitänyt koiralla edes kuonokoppaa, kukaan ei olisi saanut vammoja.

Kirjoittaja:

Koiraharrastaja ja koirabloggaaja, joka harrastaa koirien kanssa canicrossia, bikejoringia, sekä satunnaisesti agilitya, tokoa että nose workia. Koiramaisten harrastusten lisäksi harrastan lukemista, luovaa kirjoittamista sekä valokuvaamista.

2 thoughts on “Kauhean kamala kuonokoppa

  1. Hyvä teksti tärkeästä aiheesta! 🙂 Oonkin tässä omille etsiskellyt koppia.. pitää tsekata tuo kepeä taival.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s